Medullair schildkliercarcinoom is een zeldzame vorm van schildklierkanker, in ongeveer 5% van de situaties, en komt op alle leeftijden voor. Deze vorm van schildklierkanker onstaat uit de C-cellen van de schildklier. Deze C-cellen produceren het hormoon calcitonine.
Medullair schildkliercarcinoom is in 25% van de gevallen erfelijk als onderdeel van het MEN2 syndroom.
De prognose is minder gunstig dan papillair of folliculair schildkliercarcinoom, en hangt af van de uitbreiding en groeisnelheid van het carcinoom bij diagnose. De ziekte kan uitzaaien naar de lymfeklieren, de longen en de lever. De gemiddelde 10-jaars overlevingskans is 50-70%.
De behandeling van medullair schildkliercarcinoom bestaat eveneens uit een schildklieroperatie, waarbij tevens verdachte lymfeklieren in de hals worden verwijderd. Medullaire schildkliercarcinoom gaat uit van de C-cellen van de schildklier, en deze nemen geen jodium op. Derhalve is behandeling met radioactief jodium niet zinvol. Na de operatie wordt er gestart met tabletten met schildklierhormoon. In het bloed wordt gecontroleerd of de dosering voldoende is, en zo nodig wordt deze bijgesteld.
Enkele maanden na de operatie wordt beoordeeld of het medullair schildkliercarcinoom helemaal verwijderd is. Dit wordt gedaan met behulp van bloedonderzoek. Bij bloedonderzoek wordt het hormoon calcitonine gemeten. Dit is een betrouwbare marker. Afhankelijk van de uitslagen van het bloedonderzoek worden eventuele vervolgonderzoeken gepland.