Hirsutisme is overmatige haargroei bij vrouwen op plaatsen waar bij de meeste vrouwen geen haargroei aanwezig is, zoals op het gezicht, borst, rug en buik. We noemen dit een mannelijk beharingspatroon.

Dit wordt veroorzaakt door een verstoring in de balans tussen oestrogenen (vrouwelijke geslachtshormonen) en androgenen (mannelijke geslachtshormonen, zoals testosteron). Zowel oestrogenen als androgenen worden aangemaakt in de eierstokken (ovaria) en bijnieren. De meest voorkomende oorzaak van een teveel aan androgenen is het polycysteus ovariumsyndroom (PCOS). Andere oorzaken zijn bijnierziekten zoals bijvoorbeeld een bijniertumor of het adrenogenitaal syndroom. Vaak is het gehalte aan androgenen normaal, maar is er sprake van een verhoogde gevoeligheid voor deze hormonen in de huid waardoor de overbeharing ontstaat.

Door middel van bloedonderzoek en eventuele aanvullende hormonale testen wordt onderzocht of de androgenen de oorzaak zijn voor de overbeharing.

Als een behandeling nodig is, wordt vaak gestart met de anti-conceptie pil . Hierdoor wordt de verhouding tussen oestrogenen en androgenen veranderd, en dit  heeft een gunstig effect op de overbeharing. Soms wordt een anti-androgeen tablet toegevoegd als cyproteronacetaat of spironolacton. Het duurt een meestal minimaal 6 maanden voordat het effect zichtbaar is.

In de meeste gevallen is lokale behandeling met bleken, (electrisch) epileren of laser aangewezen.

Sluit de enquête