Als er sprake is van een wond of infectie aan de voet bij mensen met diabetes mellitus spreken we van een diabetische voet. Chronische wonden aan de voet komen ongeveer bij 5% bij mensen met diabetes mellitus voor. Onderliggen factoren/oorzaken zijn stoornissen aan de zenuwen (geen gevoel meer hebben door de neuropathie), stoornissen aan de bloedvaten (verminderde doorbloeding) van de benen en voeten, of een infectie. Daarnaast is een veel voorkomende oorzaak van het ontstaan van wonden schuif- en wrijfkrachten in niet goed passende (te krappe) schoenen. Uiteindelijk leiden de chronische wonden aan de voet en de complicaties daarvan (infectie) bij 15% van de mensen tot een amputatie van hun voet of onderbeen.

Voeten in het zand

Vroegtijdige herkenning van diabetische voet en snelle behandeling is belangrijk voor het behoud van uw voet of been, want een amputatie is meestal te voorkomen. De verschillende onderliggende factoren maken de behandeling van diabetische voet complex. Voor een vroegtijdige herkenning en optimale behandeling is er in het MUMC+ een gespecialiseerd voetenteam.

Uw zorgverlener kan u vertellen of u een verhoogde kans hebt op het krijgen van voetproblemen. Als u een verhoogd  risico heeft bent u zelf de belangrijkste persoon in het voorkomen van wonden aan uw voeten. U kunt wonden voorkomen door de voeten regelmatig te inspecteren, door de voeten regelmatig te laten verzorgen door pedicure danwel podotherapeut en door goed passend schoeisel te kopen. U leest hier meer over onder het kopje Voetzorg.

Zie voor meer informatie de patiëntenfolder 'De Voetenpoli'.

Het team en de afspraken
Folder
MUC+
Sluit de enquête