Meest gestelde vragen

Als u diabetes mellitus heeft, moet u goed voor uw voeten zorgen. Als u eenmaal voetproblemen hebt als gevolg van uw diabetes mellitus, kan de behandeling erg moeilijk zijn. Hier beantwoorden wij een aantal vragen over de voetproblemen bij diabetes mellitus.

Over neuropathie

  • Neuropathie is het geleidelijk verlies van de zenuwfunctie in de voeten en benen als gevolg van diabetes mellitus. Het meest voorkomende symptoom is het verminderde gevoel in de voeten. Het niet kunnen voelen van druk, warmte of pijn.

  • Neuropathie ontwikkeld zich meestal langzaam= U zult eerst helemaal niet merken dat u een verminderd gevoel in uw voeten heeft.
    Daarbij is het moeilijk om iets te bemerken als u het niet kunt voelen. Een lichamelijk onderzoek van uw voeten door een arts, podotherapeut of andere voetspecialisten geeft u duidelijkheid hierover.

  • Neuropathie tast meestal alleen de voeten aan, maar kan zich uitbreiden over de enkels, de onderbenen en zelf na enige tijd de handen.

  • Bij neuropathie zijn de zenuwen volledig van slag. Zij geven soms signalen door die u voelt als tintelingen, schietende pijn, doof gevoel, brandend gevoel, het prikken van naalden, elektrische schokken of een combinatie van de genoemde sensaties.

  • U kunt uw voeten verwonden zonder dit te voelen. Bij neuropathie voelt u niet dat u een wond onder de voet heeft. Deze verwonding kan snel verergeren omdat u niet merkt dat er een wond zit. Een infectie van de voet kan dan snel optreden en behandeling moet u snel gebeuren.

  • Als u schoenen draagt die niet meer bij uw voeten passen, kunt u voetzweren oplopen dit kan zelf binnen een uur gebeuren. In het begin kunnen dit kleine oppervlakkige blaartjes of drukplekjes zijn, maar dit kan verergeren tot diepe gemene wonden.

  • Neuropathie neemt toe met het ouder worden. Hoe langer iemand diabetes mellitus heeft des te meer kans heeft diegene om neuropathie te krijgen. Meestal valt de neuropathie nog mee maar er zijn ook mensen met volledige uitval van het gevoel. De ernst van de neuropathie hangt niet af van de ernst van de diabetes mellitus. Sommige patiënten kunnen in geringe mate lijden aan diabetes mellitus mellitus, maar een ernstige vorm van neuropathie hebben.

  • Ja, als u een wond ziet en zeker als de huid daaromheen rood en gezwollen is moet u contact opnemen met een voetspecialist. Hoe later u zich meldt, hoe meer kans op verergering van de wond. Dit kan zelfs betekenen dat u opgenomen moet worden.Het meest gevaarlijke van neuropathie is het gemis van het gevoel. Hierdoor merkt u gewoon niet dat er u een verwond aan uw voet heeft.

Over doorbloeding
  • Doordat uw vaten dicht gaan zitten als gevolg van de diabetes mellitus, verminderd de doorbloeding van de boven en onderbenen. Maar de neuropathie vormt het grootste gevaar voor de voet, de doorbloeding is meestal nog voldoende.

  • Onze huid en andere onderliggende structuren zijn afhankelijk van de bloedvoorziening. Hierdoor worden voedingstoffen en zuurstof aangevoerd. Slechte bloeddoorstroming kan de oorzaak zijn van huiddefecten die maar moeilijk genezen zoals, kloven, drukplekken, blaren en andere wondjes. Goede controle van de voeten, bij voorkeur twee maal per dag, voorkomt erger.

Over infectie
  • Diabetische voetwonden infecteren sneller zonder dat de symptomen zichtbaar zijn. Kleine wondjes kunnen snel groter en dieper worden en onderliggende structuren van de huid aantasten. Bij een ernstige infectie waarbij niet alleen de huid en omliggend weefsel maar ook het bot is aangetast, moet de wond worden schoongemaakt met een operatie en moet u lange tijd antibiotica nemen.

  • Enkele kleine signalen zouden u moeten duiden op een mogelijke infectie. Onverwachte temperatuurstijging van het lichaam, koude rillingen in combinatie met wondjes of blaren op de voet kunnen een voorteken zijn van een infectie. Andere signalen kunnen zijn bloedsuiker schommelingen, roodheid en zwelling van de aangedane voet. Temperatuurstijging van de voet alleen. Hierbij geld ook weer dagelijkse inspectie van de voet voorkomt erger.

Preventie, voorkomen is beter dan genezen

  • Goede zorg betekent dagelijkse inspectie. Het uitgebreid bekijken van uw voeten door u of uw partner is eigenlijk een vervanging van het gevoel van uw voeten. Let op en kijk naar kloven, oppervlakkige huiddefecten, blaartjes, ingegroeide nagels, roodheid rondom de nagels, botuitsteeksels van de voet en vormveranderingen van de voet.

  • Maak gebruik van milde voetzorg. Was je voeten in handwarm water, nooit te heet. Omdat u niet op u gevoel kan vertrouwen, waarschuwt uw voet u niet als het water te warm is. Test daarom de temperatuur van het water met uw elleboog. Was u voeten met een milde zeep en zachte stoffen.

  • Maak uw voeten goed droog vooral tussen de tenen. Gebruik een vocht inbrengende crème om de huid soepel en flexibel te houden. Breng de zalf dun op maar niet tussen de tenen.

  • Als u nog goed kunt zien is en u gemakkelijk bij u voeten kunt, knipt u uw nagels bij voorkeur met een nagelknipper. Knip uw nagels recht af en niet rond omdat de kans groot is dat de nagel in de huid gaat groeien. Als u niet zeker bent of in het verleden problemen met uw voeten hebt gehad, is het beter als u zicht voor nagelzorg naar een podotherapeut of een pedicure met diabetes mellitus aantekening gaat.

  • Ja, een eeltpit is hard eelt dat zich vormt op gedeelte van de voet waar veel wrijving en druk plaats vindt. Eeltpitten komen meestal voor op de toppen van de tenen, de kopjes van de middenvoetsbeentjes of onder de voet. Eelt is vaak een aanwijzing dat de schoenen die u draagt niet meer goed bij uw voeten passen.

  • Eelt kan zachtjes worden verwijderd door een voetvijl of een puimsteen. Bent u niet in staat dit zelf te doen of hebt u al eerder problemen met de voeten gehad, is het beter dit te laten verwijderen door een professional zoals een podotherapeut of pedicure met diabetes mellitus aantekening.

  • Goede schoenen voldoende ruimte geven aan de voet en voorkomen dat u wonden loopt. Schoenen moeten zachte binnenzolen hebben met voldoende demping. Verder moet het materiaal waar de schoenen van gemaakt zijn vooral zacht zijn, ademend en geen druk geven. Wij adviseren om bij een gespecialiseerde schoenenzaak u voor te laten lichten over goed passend schoeisel.

  • Sloffen of sandalen kunnen drukplekken veroorzaken tussen de tenen. Te los schoeisel kan de voet doen schuiven en dit geeft blaren of voetwonden.

  • Katoenen of wollen sokken of een combinatie van beide geven de beste bescherming. Vermijd synthetische materialen. Vermijd ook gaten in sokken, dubbel zitten en slechte stiksels. Gebruik geen sokken of kousjes met elastische naden. Deze kunnen de tenen afklemmen. Er zijn speciale diabetische voet sokken verkrijgbaar die verminderen de wrijving en zijn geschikt voor kwetsbare voeten.

  • Ja, kijk elke keer uw schoenen na wanneer u ze aandoet. Een vreemd voorwerp in uw schoen kan gemene verwondingen veroorzaken. Kijk uw schoenen regelmatig na op gebreken.

    Nieuwe schoenen moeten ingelopen worden. Loop tien minuten en kijk uw voeten na op roodheid, blaartjes en andere onregelmatigheden. Maak hierbij gebruik van een spiegel.

  • De beste schoenen om te dragen bij mensen die last hebben van neuropathie zijn brede schoenen met op maat gemaakte zolen met voldoende demping.

  • Patiënten met neuropathie moeten speciaal op maat gemaakte inlegzolen dragen. De zolen moeten de voeten ondersteunen. Verder moeten ze niet te hard zijn en over corrigeren. Koop daarom nooit zelf inlegzolen, maar laat u adviseren door een orthopedische schoenmaker of podotherapeut.

Over Charcot voet

  • Bij een Charot voet ontstaat er een breuk of verschuiving van het voetskelet of enkelgewricht. Een Charot voet in combinatie met gevoelloosheid. Verslechterd snel als er niets aan gedaan wordt.

  • Een Charcot voet kan ontstaan na het stoten van de voet of na een val of verzwikking van de enkel. Maar een Charcot voet kan ook soms spontaan optreden zonder aanwijsbare reden. De verschijnselen die u dan ziet zijn een eenzijdige zwelling, roodheid en temperatuursverhoging van het aangedane been. Soms is het de pijn of een zeurderig dof gevoel in uw voet. Vaak passen uw schoenen ook niet meer. In eerste instantie ziet u geen wond. Alle verschijnselen duiden op een infectie, maar dat is het niet. Antibiotica geven heeft dan ook geen zin als er geen wonden zijn. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe een Charcotproces kan ontstaan. We weten wel hoe we het kunnen behandelen.

  • In eerste instantie zijn er bij het ontstaan van een Charcot voet geen zichtbare fracturen op een röntgenfoto te zien. Pas als er langere tijd sprake is van een zwelling, gecombineerd met een veranderde stand van de voet of een van de tenen zie je op een röntgenfoto een Charcot voet.

  • Charcot breuken en optredende gewrichtsverschuivingen behandelen wij door ze te stabiliseren. Dit kan, in de acute fase, een opname tot gevolg en u strikte bedrust. De behandeling is verder simpel. U mag niet op de voet lopen. Het blijkt echter dat dit heel erg moeilijk is. Daarom krijgt u bij een Charcot voet gips in de vorm van een laars. Hiermee mag u kleine afstanden lopen in huis. Hoe meer u rust hoe sneller het Charcot proces tot rust komt. De behandeltijd loopt uiteen van drie maanden tot één jaar. Dit hangt af van de daling van de temperatuur, de vermindering van de zwelling en roodheid van uw voet en stabilisatie van de breuken. Soms is het noodzakelijk dat er besloten wordt om u te opereren. Maar meestal kiezen wij voor een behandeling zonder operatie. Helaas kan dit maanden duren.

  • Ja, u heeft een belangrijke rol in de genezing. Het is belangrijk om uw voet zo weinig mogelijk te belasten. Dit houdt in dat u met krukken moet lopen en voor grotere afstanden in een rolstoel zit. Helaas zijn er geen medicijnen of andere manieren om de genezing te bespoedigen.

Over gipsbehandeling

  • Een voetzweer ontstaat vaak als gevolg van overdruk en wrijving. Door het gips dicht op de huid aan te leggen, worden deze krachten opgevangen en kan een wond genezen. We noemen dit ook wel een total contact cast.

  • De gipslaars verdeeld uw gewicht over de hele voetzool en verminderd hierdoor de druk op de plaatsen waar de voetzweren zitten.

  • Met een voetwond moet u zoveel mogelijk rusten. Als u blijft lopen gaat de wond erg moeilijk dicht, maar het is moeilijk om uw voet niet continue te belasten. Met een gipslaars mag u kleine afstanden in huis lopen. Het gips is niet gemakkelijk, maar is erg effectief bij het genezen van voetwonden.  

  • Het gips blijft meestal een week zitten. In deze tijd kunnen wij niet naar de wond kijken of uw been inspecteren. Omdat u vaak uw voet niet voelt, kunt u ook moeilijk aangeven of het gips nog goed zit. Verder moet het gips droog blijven. Wij adviseren u daarom een beschermhoes om het gips te doen tijdens het douchen. U mag met een gips niet auto rijden en bent u bent afhankelijk van uw partner of anderen.

  • Als u het vermoeden heeft dat het niet goed gaat met het gips bijvoorbeeld de wond erg lekt, het gips kapot is en/of u hebt pijn, neem dan dan zo spoedig mogelijk contact op met u behandelend arts.

  • Nee, het gips mag niet nat worden. Om toch te kunnen douchen is het raadzaam om een douchehoes aan te schaffen. Deze hoes kunt u kopen bij de gipskamer. De hoes wordt niet vergoed door de ziektekostenverzekering.

Sluit de enquête