2 februari 2018

Proefpersonen met type 2 diabetes gezocht

De afdelingen Interne geneeskunde en Sociale geneeskunde van het Maastricht UMC+ zoeken mensen met type 2 diabetes tussen de 40 en 65 jaar oud voor een onderzoek naar de invloed van dagelijks bewegen op de soepelheid van de bloedvaten. De studie heet ‘Light intensity physical activity’ (LiPAT) of in het Nederlands ‘Laag-intensief-bewegen programma’. 

Mensen met type 2 diabetes hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dit komt onder ander omdat de grote bloedvaten door de hogere hoeveelheid suiker in het bloed in de loop van de tijd stijver worden, waardoor het hart harder moet werken. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat sporten (of hoog-intensief bewegen) goed is om de gezondheid van mensen te verbeteren. Helaas blijkt ook uit onderzoek dat deze vorm van vaak en hoog-intensief bewegen op de lange termijn niet door veel mensen wordt volgehouden. Dit heeft onder andere te maken met bijvoorbeeld onze drukke leefstijl.  

De laatste jaren wordt echter steeds duidelijker dat er ook gunstige effecten zijn op de gezondheid van laag-intensief bewegen. Onder laag-intensief bewegen vallen allerlei dagelijkse activiteiten als de trap nemen in plaats van de lift, fietsen of wandelen. In het onderzoek willen wij onderzoeken of een toename in het dagelijkse bewegen de soepelheid van de bloedvaten verbetert.  Het onderzoek duurt in totaal 12 maanden. Deelnemers zullen mee doen aan 4 interactieve workshops over een gezond leefstijl met type 2 diabetes. De helft van de deelnemers zal daarnaast en beweegmeter en toegang tot een smartphone app krijgen om langzamerhand meer te lopen over dag. In welke groep een deelnemer terecht komt wordt via loting bepaald. Daarnaast zijn er in totaal 4 onderzoeksvisites waarin onder ander bloed wordt afgenomen en de soepelheid van de bloedvaten pijnloos met behulp van echo wordt gemeten.

Er zijn geen risico’s verbonden aan dit onderzoek.

Meer weten? 

Stuur ons een mailtje voor meer informatie of bel ons: info.lipat.int@mumc.nl / T 043 - 388 24 62. Contactpersoon: Evelien Vandercappellen (arts-onderzoeker LiPAT).

 

Gezond Idee